Basketpodden

Avsnitt 56 är en julspecial där Magnus och Henrik diskuterar hur spelare skattas, vilka egenskaper som ger hög status, och vilka som ger lägre status. Medias och publikens roll i det hela nämns och vi slänger ur oss några exempel var på spelare som i vårt tycke är överskattade eller underskattade. Till vilken grupp hör Melo? Moses Malone? James Worthy och Reggie Miller då?

Direct download: 56._Overskattad_och_underskattad.mp3
Category:general -- posted at: 10:07pm CET

I avsnitt 55 inleder vi med prat om några spelare som gjort mer än 50 poäng i en NBA-match. Sen blir det dags för Magnus att avrapportera sitt andra adopterade lag: L.A Clippers. Vi pratar vidare om traden som förde Rudy Gay till Sacramento, Kobe Bryants comeback och Michael Jordans dyra skor. Vi tar en titt på de hetaste kandidaterna till Most Improved Player innan vi rundar av med veckans stats och några matchtips.

Direct download: 55._Chris_Paul_ar_inte_kattskit.mp3
Category:general -- posted at: 9:57pm CET

I avsnitt 54 blir det dags för Jakob att avrapportera sitt adopterade lag: Portland Trailblazers. Vi fortsätter med koll på skadeläget, och ser att Jeffery Taylor har ett ypperligt läge att utöka sin roll och betydelse för Bobcats just nu. På västkusten gör Kobe Bryant comeback, hur kommer det att gå? De båda New York-lagen har stora problem, men för Knicks ser det en aning ljusare ut. Var rankar vi Klay Thompson bland SGs? Vi tar en titt på årets rookies, som anses vara ovanligt dåliga. Det finns dock spelare med potential att bli bra så småningom. Vi avrundar med bla Korvers frisyr och Bynums form.

Direct download: 54._Koll_pa_Portland_o_Jeffs_stora_chans.mp3
Category:general -- posted at: 11:11pm CET

I avsnitt 53 inleder vi med prat om hur ofta hemmalaget vinner en match, och hur det skiljer sig mellan grundsäsong slutspel. Vi granskar några av de förslag som vi fått in på trades som kan ge Jerebko mer speltid och korar en vinnare. Vi diskuterar Kobe Bryants kontraktsförlängning och vad det innebär för Lakers. Vi pratar heta lag, och nämner då bl.a Thunder, Rockets och Nuggets, och så glider vi in på vilka point guards som har best PER, och hittar en del oväntade namn. Sen är det dags för Henrik att rapportera kring sitt adopterade lag: Cleveland Cavs. Vi avrundar med stats från Dwyane Wade, Andre Drummond och Pau Gasol ihop med lite snack om draften 2014.

Direct download: 53._Spurs_ar_hansynslosa.mp3
Category:general -- posted at: 12:57am CET

Vi inleder avsnitt 52 med den trista nyheten om Derrick Roses meniskskada, och vi pratar om hur svag Eastern Conference är i år med Brooklyns minst sagt svaga inledning som exempel. Det är sen tid för Magnus att rapportera av sitt adopterade lag: Washington Wizards. Vi pratar defensiv taktik, Dwight Howards försvinnande postgame och vi utmanar lyssnarna i en tävling; att hitta bästa traden för Jonas Jerebko, så att han återigen kan få meningsfull speltid.

Direct download: 52._Go_West.mp3
Category:general -- posted at: 2:08pm CET

I avsnitt 51 pratar vi om vilket av lagen i NBA som har startat säsongen bäst. Är det Pacers eller Spurs, som ju har best record? Eller är Warriors vassast, eftersom deras förluster skett på bortaplan mot starka lag? Portland har öppnat överraskande bra, och Blazers blir också det lag som Jakob får adoptera. Vi kollar in topplistan över de spelare som har bäst PER, och noterar några överraskningar. Draften 2014 är den mest efterläntade sedan 2003 när LeBron, Melo, Bosh och Wade kom till NBA. Vi tar en titt på de tre spelare som tippas bli draftade först; Andrew Wiggins, Julius Randle och Jabari Parker. Vi avslutar med en koll på situationerna för Jeffery Taylor och Jonas Jerebko just nu.

Direct download: 51._Jerebko_spelar_i_NBAs_samsta_forsvar.mp3
Category:general -- posted at: 11:28pm CET

Avsnitt 50 är ett fullmatat avsnitt, och inleds med en koll på det lag som öppnat absolut starkast: Indiana Pacers. Paul George har börjat så bra att han nu ses som NBAs tredje bästa forward av många, men kan han till och med vara den tredje bästa spelaren? Med George på banan i kombo med Roy Hibbert så är defensiven oerhört stark. För Knicks ser det däremot mörkt ut defensivt, då de blir utan Tyson Chandler 4-6 veckor. Riskerar Knicks att missa slutspelet till och med? Vi går igenom vilka lag som leder NBA i pace, 3-point rate, offensive efficiency och defensive efficiency. Vi pratar också om ShotScore, ett nytt statistikbegrepp som kan hjälpa till att utse vem som är NBAs bästa skytt. Det blir avslutningsvis en kort rookie watch med endast två spelare i toppstriden.

Direct download: 50._Paul_George_Superstar.mp3
Category:general -- posted at: 12:41am CET

I avsnitt 49 pratar vi mycket om säsongsöppningens skrällande lag, och hur stora slutsatser man kan dra efter bara tre omgångar. Är Philadelphia mycket bättre än vad alla experter trott, eller faller de snart tillbaka till källaren i tabellen där deras GM vill ha laget? Tippade finallag som Miami och Chicago har redan hunnit förlora mot Philly, är det ett tecken på svaghet? Vi snackar också om hur det ser ut för Jonas och Jeffery hittills med speltid och roll i rotationen. Vi tar en titt på några av spelarna som kanske varit allra vassast hittills; Chris Paul, Kevin Love och Anthony Davis. Vi kollar också till några nästan okända spelare som producerat långt över förväntningarna.

Direct download: 49._Smor_ost_kaffe_mjolk_och_boxscore.mp3
Category:general -- posted at: 11:27pm CET

I avsnitt 48 inleder vi med ett nedslag i Basketligan, snack om trepoängsrekord och Gortat-traden, innan vi glider över i huvudämnet NBA Player rankings. Vilka spelare har vi tre på våra topp 20? Hur ser våra listor ut jämfört med ESPNs player rankings? Vem har Derrick Rose högst? Vem tror på Kevin Love? Tror vi att Wade och Kobe är “slut”, eller hör de fortfarande hemma på topp 10? Är Kyrie Irving överskattad?

Direct download: 48._NBA_Player_rankings.mp3
Category:general -- posted at: 1:10am CET

Avsnitt 47 är en rejäl preview på NBAs Eastern conference. Vilka lag får seed 1-8 och vilka missar slutspel? Håller Knicks samma klass som ifjol? Vilka möts i andra rundan och tar sig till conference finals? Når Pacers längre nu när de har förstärkt bänken? Vilket lag från East får vi se i finalerna, är Heat favoriter att komma tillbaka eller är det dags för ett nytt lag? Lagen som missar slutspel, finns där nån ljusglimt eller story att berätta? Och hur ser det ut för Jonas och Jeffery?

Direct download: 47._NBA_East_preview.mp3
Category:general -- posted at: 12:37am CET

Avsnitt 46 är en matig preview på NBAs Western conference. Vilka lag får seed 1-8 och vilka missar slutspel? Håller Grizzlies samma klass som ifjol? Vilka möts i andra rundan och tar sig till conference finals? Når Clippers en ny nivå med Doc Rivers som coach? Vilket lag från West får vi se i finalerna, är Spurs favoriter att komma tillbaka eller är det dags för ett nytt lag? Lagen som missar slutspel, finns där nån ljusglimt eller story att berätta?

Direct download: 46._NBA_West_preview.mp3
Category:general -- posted at: 10:36pm CET

I avsnitt 45 märks det att NBAs försäsong dragit igång. Vi pratar först lite om spelare som Allen Iverson, Tracy McGrady och Chris Webber och kommenterar deras Hall of Fame-status. Kommer de att bli invalda? Bör de bli invalda? Vilka är kriterierna och spelar Hall of Fame egentligen någon roll? Sen blir det fullt fokus på kommande säsong och vi gissar vilka som kommer att vinna olika awards, såsom MVP, Rookie of the year och 6th man of the year. Vi avrundar med att gissa vilka som kommer att snitta flest poäng, returer, assists, steals och blocks.

Direct download: 45._NBA_Award_Predictions_13-14.mp3
Category:general -- posted at: 12:13am CET

I detta specialavsnitt ikläder vi oss rollen som General Manager för ett fiktivt NBA-lag, och vi sätter ihop varsitt lag utifrån vissa begränsningar: max 2 All-Stars, en av spelarna i startfemman får aldrig ha snittat över 10 ppg, bänkspelarna måste vara riktiga bänkspelare osv. Vi pratar om strategier för att få ett balanserat lag och hur man hittar spelare som kompletterar de stjärnor som valts. Hur blandas ung talang bäst med veteraner och erfarenhet? Vad är viktigast, offense eller defense? Vem ska coacha laget?

Direct download: 44._GM_i_soffan.mp3
Category:general -- posted at: 1:13am CET

I avsnitt 43 går vi igenom upplösningen av herr-EM. Vad var det som fick Frankrike att segra? Är Tony Parker förtjänt av sin MVP? Vad är det som gör Boris Diaw så sevärd? Vad har Kleiza gjort med frillan? Fick Jeffery Taylor någon poängligetitel? På NBA-fronten snappar vi upp positiva skaderapporter och ifrågasätter om man kan bli het i en basketmatch. Via rookies och WNBA hamnar vi till slut i en utmaning inför nästa vecka.

Direct download: 43._Som_nar_Magic_var_gammal_och_fet.mp3
Category:general -- posted at: 11:09pm CET

Vi inleder med en rejäl dos EM-basket och går igenom det vi sett i andra gruppspelet. Stora lag tar många returer, Frankrike får inte ihop spelet riktigt, Nemanja Nedovic ser vass ut, franska namn är svåra att uttala osv. Vi bryggar över till NBA via en diskussion kring regelskillnaderna mellan NBA- och FIBA-basket, och vilka regler som borde likriktas. Borde NBA spela 40-minutersmatcher? Borde FIBA flytta ut trepoängslinjen till NBA-linjen? Vi avrundar med lite skvaller från NBA-håll, närmare bestämt Lamar Odom, LeBrons bröllop och ordkriget i New York City.

Direct download: 42._Jeffery_vinner_poangligan.mp3
Category:general -- posted at: 11:52pm CET

I avsnitt 41 går vi igenom Sveriges insats i herr-EM 2013. Hur höll insidespelarna? Hur väl kunde Jonas och Jeff bära laget? Hur klarade sig våra guards? Hur ser det ut inför framtiden, några unga svenskar som visat framfötterna? Vi tittar till övriga nationer och diskuterar hur det ser ut i kampen om medaljerna, och ifall några favoriter till att vinna turneringens MVP kan anas. Vi kommenterar de NBA-aktuella spelarnas framfart i turneringen och avslutar med en Miami-relaterad fråga.

Direct download: 41._Dom_som_tror_att_dom_vet_att_dom_kan_nat.mp3
Category:general -- posted at: 12:04am CET

Basketpodden är tillbaka efter sommaruppehållet. Det är dags för herr-EM och vi pratar om hur stort och kul ett EM är, trots att spelare som Nowitzki, Noah och Pau Gasol inte är med. Vi diskuterar Sveriges trupp och våra chanser att hävda oss i en på papperet tuff grupp. Vi tar tempen på turneringens favoriter och hittar en handfull lag som ser starka ut, innan vi kollar av läget för olika NBA-aktuella spelare. Vilka blivande rookies är mest intressanta att följa? Vilka yngre européer kan använda EM som ett avstamp mot ett genombrott i NBA?

Direct download: 40._Dags_for_EM.mp3
Category:general -- posted at: 11:58pm CET

I det trettionionde avsnittet sammanfattar vi säsongen 2012/13. Vi hittar flippar och floppar bland spelare och lag och återvänder till våra award predictions och korar en vinnare. Sedan kastar vi oss över silly season, och pratar en hel del om en kille som heter Dwight, och en del om en som heter Iggy. Vi konstaterar att Andrew Bynum kan vara "Bowling for Gold and Wine". Vi kollar också på hur situationerna förändrats för Jonas och Jeff efter Pistons och Bobcats senaste värvningar.

Direct download: 39._Silly_sammanfattning.mp3
Category:general -- posted at: 7:02am CET

I det trettioåttonde avsnittet ringer Henrik upp Jakob och snackar draft och silly season. Vi inleder på coachfronten med en trio nyanställda coacher, och vi hoppar vidare till sommarens EM-succé för det folkkära landslaget som tyvärr råkade ut för den överdjävliga Celine Dumerc i kvartsfinalen. Därefter fokuserar vi på NBA-draften som blev oförutsägbart oförutsägbar. Vi analyserar spelarna som plockades i topp 10 och tittar extra på Bobcats och Pistons draftval. Vi hoppar över till silly season och snackar om den stora Boston-traden, och den lilla Bargnani-traden. Free agency har precis börjat och det blir ett snabbt svep över spelare och lag som letar rätt matchning.

Direct download: 38._Draft_trades_o_free_agency.mp3
Category:general -- posted at: 12:29pm CET

I det trettiosjunde avsnittet ringer Henrik upp Jakob för att snacka om Miami Heats finalseger, den kommande NBA-draften och diverse rykten. Vi inleder med LeBron och de prestationskrav han haft på sig, och hur hans legacy påverkas av ännu en titel. Vi pratar också om Tim Duncan ur det perspektivet, och bedömer Spurs chanser att ladda om och vara ett topplag även nästa säsong. Sen pratar vi rykten och draft, t.ex följetongen som ska få Doc Rivers till Clippers, Shawn Marion och Paul Pierce som rörliga delar och hur draftaktien åker jojo för t.ex. McLemore, Burke och Noel.

Direct download: 37._LeBron_aker_studentflak.mp3
Category:general -- posted at: 10:58am CET

I det trettiosjätte avsnittet pratar Henrik och Magnus om coachingkarusellen, och Jason Kidd, Mo Cheeks och Pat Ewing är nya coacher som granskas. Denvers nyss så stabila lagbygge ser nu plötsligt ut som ett korthus. Sen blir det NBA Finals för mer än halva slanten: Danny Greens otroliga skytte, Mike Millers passiva nyckelroll och seriens kittlande oförutsägbarhet tas upp. Henrik ringer sen upp Jakob och pratar lite om bragden i basket-EM när ryskorna besegrades. Även Jakob får prata av sig lite kring finalerna innan vi går in på det senaste storryktet i NBA: affären mellan Celtics och Clippers, där Doc Rivers, Kevin Garnett och DeAndre Jordan är huvudnamnen inledningsvis.

Direct download: 36._Green_light_to_shoot.mp3
Category:general -- posted at: 1:31am CET

I det trettiofemte avsnittet kastar vi oss direkt in i hetluften. Vi diskuterar sönder NBA-finalernas match 1 och 2, analyserar turnovers, skytte, returtagning, domarna, rotationerna och Mike Millers ömmande kropp. När allt är sagt, och gissningar inför fortsättningen uttalade så hoppar vi över i en ström av blandade aktualiteter: damernas EM startar i veckan, George Karl lämnar Denver, Kidd söker coachjobb i Brooklyn, Monta erbjuds förlängning och andra spelarrykten, Gaddefors och Borg i Eurocamp. Vi avrundar med snack om flopping, och om forskning kan utrota floppandet.

Direct download: 35._Finalfeber_i_NBA.mp3
Category:general -- posted at: 1:30am CET

I det trettiofjärde avsnittet inleder vi med snack om att flera lag skaffat nya coacher inför nästa säsong, samt om de stolar som fortfarande finns lediga. Vi diskuterar också om coachrollen håller på att ändras i och med att statistikanalys nu blivit så vanligt. Det snurrar free agency-rykten runt Chris Paul och Dwight Howard och vi kommenterar såklart saken. Vi hyllar Grant Hills långa men tyvärr skadedrabbade karriär. Sen går vi in i huvuddelen av veckans avsnitt: den fantastiska och spännande serien mellan Miami och Indiana. Inför Game 7 är vi alla nervösa och osäkra på vilket lag som kommer att vinna serien, men hur som helst vill Magnus skicka Wades ungar på sommarkollo. Sen får vi reda på att Jason Kidd drar sig tillbaka och pratar lite om hans karriär. Vi avrundar med en diskussion kring skytte, vad är en bra skytt egentligen? Vilka skyttar är de bästa?

Direct download: 34._Miami_ar_som_rymdimperiet.mp3
Category:general -- posted at: 10:17pm CET

I det trettiotredje avsnittet inleder vi med att diskutera tröjnummer 33, innan vi kommenterar att Suns och Bobcats anställt nya oprövade coacher. Vi fortsätter med den glada nyheten att Farhiya Abdi nu framgångsrikt debuterat för L.A Sparks i WNBA, och att Britney Griner dubbeldunkade i debuten. Vi tar oss an Conference-finalerna och börjar med Spurs imponerande 4-0 mot Grizzlies, där Popovichs schackdrag avgjorde kampen. Miami imponerade mycket i match 3 mot Indiana, och Birdman spelar rollen som den snudd på perfekta parasiten med extremt högprocentiga avslut. I Pacers imponerar trion Hibbert, West och George oerhört mycket, vi undrar till och med om inte Paul George är bättre än Melo. Vi pratar om Shane Battier som NBAs smutsigaste spelare, och jämför det fula spelet i NBA med hur det ser ut inom ishockeyn. Sen blir det en hel del om NBA Draft Lottery och vi går igenom vilka lag som får drafta tidigt och vilka luckor de kommer att vilja fylla i draften.

Direct download: 33._Smutsigaste_spelaren_i_NBA.mp3
Category:general -- posted at: 10:57pm CET

I det trettioandra avsnittet inleder vi med att diskutera Phil Jacksons nya bok, och att det verkar som att han nu är sugen på att coacha igen. Vi går igenom avslutningen på andra rundan och slår bland annat fast att: Melo är inte en elitspelare, Bulls kan bli riktigt farliga nästa år, det finns massor av hopp för Warriors framtid och att Kendrick Perkins har presterat unik statistik detta slutspel. Vi går in på Conference-finalerna och gissar hur det kommer att gå, och försöker identifiera nycklarna i båda serierna. Vi avslutar med lite snack inför lottningen av NBA-draften.

Direct download: 32._Melo_ar_inte_elit.mp3
Category:general -- posted at: 10:19pm CET

I det trettioförsta avsnittet inleder vi med att kommentera den glada nyheten att Jonas Jerebko är klar för EM. Vi kastar oss därefter in i NBA-slutspelet med full kraft. Vi pratar ilska och löjligheter i serien Heat - Bulls, defense kontra iso-offense i serien Knicks - Pacers, skador och tvära kast i serien Spurs - Warriors, och skitätande parasiter i serien Thunder - Grizzlies.
Sammantaget ser vi Miami vs Golden State som en drömfinal, och som en kamp mellan stålmannen LeBron och glasmannen Steph Curry. Vi kommenterar också de utmärkelser som offentliggjorts sen sist: Coach of the Year och All-defensive 1st och 2nd team. Vi snackar lite om att Dennis Rodman är tillbaka i nyheterna, även denna gång Nordkorea-relaterat. Vi avslutar med lite snack om Andrew Wiggins, som spås bli NBA:s nästa superstjärna.

Direct download: 31._Underbart_hackigt_och_raspigt.mp3
Category:general -- posted at: 11:24pm CET

I det trettionde avsnittet ringer Henrik upp Jakob för att prata lite om Thunder och Kevin Durants starka spel. Sen pratar Henrik och Magnus om lagen som slagits ut i första rundan: vilka coacher har sparkats, vilka ligger risigt till? Kommer Chris Paul att förlänga med Clippers i sommar? Vi fortsätter med genomgång av andra rundan hittills, och vad vi tror framöver. Ligger Miami illa till mot Chicago? Ska Warriors orka komma tillbaka efter tung förlust i Game 1? Vi noterar att fysiskt spel vunnit hittills.

Direct download: 30._Fysik_framfor_finess.mp3
Category:general -- posted at: 7:06pm CET

I det tjugonionde avsnittet är vi uppstyckade. Henrik är i Brooklyn och väntar på Magnus, och ringer upp Jakob för att få tiden att gå. Det pratas en hel del om grott-trollet Zach Randolph och Lakers extremt skadedrabbade backcourt, men fokus ligger på hur Jakob hanterar Russell Westbrooks skada och vad det innebär för Thunders chanser i detta slutspel. Snack också om Jason Collins! När Magnus väl dyker upp i Brooklyn är det game time och inspelningen skjuts upp till morgonen efter. Återstående serier avhandlas, och Stephen Curry utses till ny kelgris. Är Western Conference nu vidöppen? Snack igen om Jason Collins!

Direct download: 29._No_sleep_till_Brooklyn.mp3
Category:general -- posted at: 5:34pm CET

I det tjugoåttonde avsnittet ger vi våra tips inför slutspelet. Vi går igenom samtliga rundor i såväl East som West, och lär oss till och med hur “väst” uttalas på rumänska. På vägen avhandlar vi potentiella nyckelspelare som Kevin Garnett, David West, Tony Allen och Chris Bosh, och vi inser tyvärr att skador kommer att påverka många av serierna. Vi får dessutom höra lite om Manu Ginobilis hasselsnoksmove. Vi pratar också om hur finalernas 2-3-2-format gör det svårare att vinna utan hemmaplansfördel, jämfört med det övriga slutspelets 2-2-1-1-1-format. Vi diskuterar J.R Smith som vinnare av 6th man award, och slås av hur många av de bästa bänkspelarna som är shooting guards. Veckans stat är straffkastorienterad.

Direct download: 28._Vi_tippar_NBA_Playoffs.mp3
Category:general -- posted at: 11:31pm CET

I det tjugosjunde avsnittet inleder vi med ett kort förhandssnack inför Basketligans final mellan Södertälje och Sundsvall. Vi går vidare med Kobe Bryants skada och hur det påverkar Kobes karriär och Lakers säsong och framtid. Vi tittar till Eastern Conference och kampen mellan Atlanta och Chicago om 5:e seed, och kommenterar Melos duell med Durant om vinsten i poängligan. I Western Conference är det fler strider om seeds och vi går igenom kampen om 1-8. Vi blickar över NCAA-slutspelet och noterar att det var ytterst få som stärkte sina aktier inför sommarens NBA-draft. Vi konstaterar att Jonas Jerebko gör en stark säsongsavslutning och åter är tydlig nummer 1 bland svenska basketspelare. ESPN:s senaste player rankings får sig en genomgång och vi avslutar med att diskutera hur våra All-NBA First och Second teams ser ut denna säsong.

Direct download: 27._Jonas_blommar_som_en_krokus.mp3
Category:general -- posted at: 12:04am CET

I det tjugosjätte avsnittet inleder vi med att prata om vilka spelare som är snyggast i NBA, och går vidare med en snabbkoll på svenska Basketligans slutspel. Sen kikar vi på slutspelläget i NBA, och noterar att i East är hela seedningen i praktiken klar, det är bara ett par lag som rimligtvis kan byta plats i tabellen. I West är det betydligt rörigare och rörligare. Vi kikar på slutspelsjagande Lakers schema och jämför med konkurrenten Utahs. Vi pratar såklart också om Melos heta skytte och Knicks vinststreak, innan vi går över och snackar lite om collegebasketens Final Four, och varför helplanspress används sällan i NBA. Vi plockar fram en beef mellan Jakob och Magnus angående OKCs lagstämning och diskuterar om det är bra att ett lag har roligt, och hur stort orostecken det är att spelare bryr sig mycket om sina stats.

Direct download: 26._Vi_far_Knicks_du_far_Bobcats.mp3
Category:general -- posted at: 12:08am CET

I det tjugofemte avsnittet lägger vi krutet på hatet, men vi inleder med att snacka om Heat vs Spurs och att coach Spoelstra ställde över Wade och LeBron i den matchen, kanske som en hälsning till att Popovich ställde över sina stjärnor senast lagen möttes. Vi fortsätter med slutet på Miamis streak och hur avsiktliga fouls påverkar spelet, och gör ett snabbt nedslag i Södertäljes kvartsfinalseger mot Solna. Vi hoppar över till collegeslutspelet och rapporterar om några lovande talanger som kommer vara med i sommarens NBA-draft, och så ger vi en aning upprättelse till Wilt Chamberlain som vi ju sågade hårt härom avsnittet. Sen går vi in på hatet. Vilka lag hatar vi, och varför? Vilka spelare? Vi hittar olika kategorier av spelare som vi avskyr av olika anledningar. Namn som Hansbrough, DeShawn Stevenson, Duncan, Garnett och Laimbeer nämns.

Direct download: 25._Spelare_vi_hatar.mp3
Category:general -- posted at: 11:17pm CET

I det tjugofjärde avsnittet inleder vi med att såga Bruce Bowens prestationer i ESPN:s podcast NBA Lockdown, innan Magnus kortrapporterar från Basketligans slutspel, närmare bestämt kvartsfinalserien mellan Solna och Södertälje. Sedan går vi in i ett långt snack om de winning streaks som Miami Heat och Denver Nuggets befinner sig i. Vi noterar att San Antonio ser ut som det största hotet att förstöra båda lagens streak, och vi misstänker att gubb-Spurs och coach Popovich är rätt sugna på att bli streakbusters. Vi undersöker Nuggets och diskuterar ifall det måste vara en nackdel att inte ha någon go-to-guy. Hur viktigt är halvplansoffense i ett slutspel? Har Nuggets tillräckligt starkt defense för att hävda sig i andra och tredje rundan? Vi jämför också Miamis spel under streaken med Denvers spel och hittar en del beröringspunkter. Vi vänder ögonen mot March madness, collegebasketens slutspel, och pratar lite om talanger i den kommande draften i sommar. Vi snackar om att Lakers välkomnar Pau Gasol tillbaka i jakten på slutspelsposition och glider sen över till veckans stat, som är 16/1, och avslutar med en liten sorgesång över Minnesotas skadedrabbade säsong.

Direct download: 24._Spurs_vill_bli_streakbusters.mp3
Category:general -- posted at: 11:57pm CET

I det tjugotredje avsnittet inleder vi med en liten snabbkoll på Clippers situation, är LAC en contender på riktigt eller inte? Vi snackar Thunder vs Mavs och Cubans boo-beef med Derek Fisher, och fortsätter in på Miamis vinststreak. Vi glider via Miamis positionless basketball in på prat kring positionsindelning och ifall det är användbart på samma sätt som tidigare. Måste man ha en spelare som är minst 210 cm och som kallas center på plan? Är det bättre att prata om “roller” än om “positioner”? Hur har coach Spoelstra fått Miami-spelarna att köpa idén? Vi går vidare med Kobes skada, och var gränserna för fult spel går, och gläds åt att Lakers hittar sätt att vinna med annorlunda spel när Kobe missar matcher. Vi tittar på svenskarna och börjar med Jeffery och kollar hur hans rookiesäsong har varit och hur han rankas som hoppare. Jonas har fått ökad speltid och vi tittar på anledningarna till det, och upptäcker att Jonas är extremt genomsnittlig som NBA-forward. Vi presenterar varsin veckans stat, och avrundar med tips om matcher med Jeff och Jonas nästa helg.

Direct download: 23._Medel-Jonas_och_Hoppar-Jeff.mp3
Category:general -- posted at: 12:21am CET

I det tjugoandra avsnittet inleder Jakob med att berätta om lyckade värvningar av nyfrälsta i Malmö. Vi snuddar vid Monta Ellis hybristankar om drömmotstånd i slutspelet och glider vidare in i Lakers möjligheter att ta sig till slutspel och där få rätt motståndare i första rundan. Sen går vi in i huvudsegmentet som handlar om Sloan Sports Conference, ett konvent där statistiknördar, analytiker och visionärer träffas för att prata om hur siffror och analys kan utveckla NBA. Vi sammanfattar några av guldkornen därifrån, t.ex. att David Lee låter alla komma över tröskeln och att Larry Sanders är en ohyllad hjälte. Efter analysfestivalen går vi vidare med att lista NBAs 10 bästa spelare någonsin. Vi tycker ganska lika och det blir egentligen ingen stor debatt, snarare ytterligare en sågning av Wilt Chamberlains individuellt produktiva karriär. Efter topp-10-listan försöker vi sätta ihop vår drömfemma, men vi blir aldrig riktigt klara med hur man bäst får ihop ett lag av alla dessa stjärnor. Miami Heats pågående segersvit avhandlas och jämförs med de bästa sviterna i historien. Veckans statistiksiffra är 136.

Direct download: 22._Top_10_spelare_och_statistiknordar.mp3
Category:general -- posted at: 11:51pm CET

I det tjugoförsta avsnittet ska vi välja NBA:s fem bästa centrar genom tiderna, men dessförinnan hinner Jakob lära sig att man faktiskt kan heta Detlef, även om Detlof kanske är ett vackrare namn. När vi går igenom centerpositionen så utsätts vi för alla de frågor vi fått ställa oss på tidigare positioner, och här är det ännu hårdare konkurrens än tidigare. Det visar sig att vi dras åt att värdera vunna mästerskap och en bra inställning högre än individuella stats. När vi avslutar centersnacket med våra favoritcentrar så väljer två av oss centrar från ett land relativt nära Sverige. Med hjälp av Dennis Rodman kastar vi oss sedan in i den internationella politiken, och avhandlar såväl Dogge Doggelito som Kung Carl Gustaf innan vi är färdiga. Vi tar en titt på Thunders assiststatistik och ser nya mönster. Veckans statistiksiffra är 54 och får tillsammans med en halvsvensk triple double avrunda avsnittet.

Direct download: 21._C_och_Rodmans_basketdiktatur.mp3
Category:general -- posted at: 1:43am CET

I det tjugonde avsnittet ska vi välja NBA:s fem bästa power forwards genom tiderna. Är jämnhet viktigt eller ska några få år på en riktig peak smälla högre? Denna gång hamnar vi i en tvist om vilken position en viss spelare egentligen är. Vad bestämmer vilken position en spelare ska räknas som? Vi stöter också på några spelare som inte är typiska för positionen. Vi snackar om årets stora antiklimax; trade deadlinen, där nästan ingenting hände, och vi undrar varför? Det fanns rykten om trades kring Josh Smith, Millsap och Garnett, men ingenting hände. Vi kommenterar också att Derrick Roses brorsa uttalat sig i media och gnällt över att Chicago inte satsar hårdare på att bygga ett vinnarlag. Vi tittar till läget för Jeff & Jonas och försöker se i vilket stadie Bobcats och Pistons är och hur rollerna de spelar har förändrats under säsongen. Veckans statistiksiffra är 46 och avrundar avsnittet.

Direct download: 20._PF_och_svenskkoll.mp3
Category:general -- posted at: 2:13am CET

I det nittonde avsnittet ska vi välja NBA:s fem bästa small forwards genom tiderna. Denna gång tvingas vi inte bara jämföra 60-tal med nutid, utan vi behöver också försöka väga in vilken betydelse framgångar i 70-talets konkurrerande liga ABA ska värderas. Kan en spelare som i stort sett aldrig varit bäste spelare i sitt lag platsa på topp 5? Hur värderas defense? När våra listor väl presenteras tycker vi även denna gång ganska lika. Vi presenterar också våra SF-favoriter: en klassiker och en modern spelare. Vi går vidare och diskuterar några av de senaste ryktena i tradecirkusen: Josh Smith, vilka lag är mest intresserade? Vill Hawks definitivt bli av med honom? Vilken lönenivå krävs för att signa eller förlänga kontrakt med honom? Garnett “vägrar” bli tradad till Clippers, kan det ske ändå? Om inte, nöjer sig Clippers då med Paul Millsap istället? Skulle Al Jefferson passa i Suns? Eller i Spurs? Gör Nets någon trade? Blir Calderon kvar i Detroit Pistons? Vi avslutar med prat om Lakers ägare Jerry Buss som nyligen gick bort.

Direct download: 19._SF_och_tradecirkusen.mp3
Category:general -- posted at: 2:12am CET

I det artonde avsnittet ska vi välja NBA:s fem bästa shooting guards genom tiderna. Även denna gång ställer vi oss frågan: hur jämför man de som spelade på 60-talet med dagens stjärnor? Måste en shooting guard vara en bra skytt, eller är mångsidighet viktigare numera? Hur har de bästa på positionen utvecklats under sina karriärer? När våra listor väl presenteras tycker vi nästan exakt lika. Vi presenterar också våra SG-favoriter, och halkar in på Don Nelsons kalkonhaka. Vi fortsätter med en koll på den senaste veckans traderykten, och vi kommenterar specifikt de rykten och spekulationer som rör Jonas Jerebko och Jeffery Taylor direkt eller indirekt. Från rykten kring KG hamnar vi i Bostons starka formkurva sedan Rondo blev skadad, och vi avslutar med snack om ställningen i kampen om årets MVP och Veckans stat.

Direct download: 18._SG_och_traderykten.mp3
Category:general -- posted at: 12:11am CET

I det sjuttonde avsnittet ska vi välja NBA:s fem bästa pointguards genom tiderna. Vi börjar med att diskutera kriterierna - hur jämför man de som spelade på 60-talet med dagens stjärnor? Ska en pointguard vara en ren spelfördelare, eller är det OK att vara lite målkåt som pointguard? Måste man vara riktigt bra både i offense och defense? Hur mycket hjälper det att karriären blev riktigt lång? När våra listor väl presenteras uppstår både oenigheter och samtycke. Vi fortsätter med en titt på traden som tog Rudy Gay till Toronto, och hur den traden påverkar Pistons framtid, och därmed ger nya möjligheter för Jonas Jerebko. Vi avrundar med ett traderykte och Stat of the Week.

Direct download: 17._PG_och_Pistons_framtid.mp3
Category:general -- posted at: 4:45am CET

I det sextonde avsnittet inleder vi med att imponeras av Lakers seger mot Thunder, för att sedan lida med Rajan Rondo som blir borta ett år efter en knäskada. Vi funderar lite kring hur det kommer att gå för Boston utan Rondo, och tar fram ett par osannolika men spännande tradescenarion. I början av säsongen gissade vi vilka som skulle vinna de olika utmärkelserna, som MVP, 6th man, skyttekung osv, och nu när vi passerat halvtid i säsongen går vi igenom kategorierna och ser var vi hade rätt och var vi hade fel. Vi tittar lite på de preliminära landslagstrupperna inför EM i september och hamnar till slut på ett stickspår i Vita huset. Vi avslutar med en hoppingivande iakttagelse av Jonas Jerebko.

Direct download: 16._Halvtid_och_Rondo.mp3
Category:general -- posted at: 5:25am CET

I det femtonde avsnittet pratar Magnus och Jakob lite om skägg, hår och remarkabla comb-overs, och kommer på så vis in på Nets nystart efter coachbytet. LeBrons hustle plays mot Lakers kommenteras, och via Kevin Durants 52-poängsmatch mot Mavs så diskuteras sedan bristen på high-scorers i dagens NBA. Carlos Boozer får lite upprättelse för sitt fina spel i Derrick Roses frånvaro, och Mr Villanueva får sig återigen en släng av sleven när Jonas Jerebko är bänkad. Sedan blir det en hyllning till coach Jackson som fått Warriors att lyfta, och en titt på Cavs som har framtiden för sig.

Direct download: 15._Bajskorv_pa_piedestal.mp3
Category:general -- posted at: 11:37pm CET

I det fjortonde avsnittet är Henrik inledningsvis med via Skype och är nedstämd över Lakers svårigheter att vinna, och blir nedgraderad till “medarbetare”. Magnus och Jakob fortsätter med att hylla Clippers bänk, och samtidigt önska sig mer basket och mindre cirkus av Mr Griffin. Jakob identifierar ett gäng moderna basketspelare med gemensamma beröringspunkter. Pacers får lite upprättelse efter vår sågning i säsongsinledningen. Vi diskuterar tjafset mellan KG och Melo, och att till och med snälle Durant har blivit diskad nyligen. Och mycket mer.

Direct download: 14._Moderna_basketspelare.mp3
Category:general -- posted at: 5:19am CET

I det trettonde avsnittet pratar Jakob och Magnus om skadorna som drabbat lagen lite olika den här säsongen. Dirk är nu frisk, men arg, för Dallas ser ut att missa slutspel. Amare är tillbaka i Knicks och är rostig, men visar bra attityd. Chicago kan bli farligt bra när Rose kommer tillbaka. I Minnesota finns inget slut på oturen med skadorna, nu är Loves hand skadad igen och det ser inte lovande ut inför slutspelsracet. Vi granskar DeMarcus Cousins och är inte riktigt säkra på om han bara har hamnat i en dålig situation i Sacramento eller om han helt enkelt inte tänker så bra. Det blir också en närstudie av Houston Rockets och hur James Harden-traden lyft laget. Damian Lillard får en liten hyllning och jämförs med stora pointguards.

Direct download: 13._Han_tanker_skit_ibland.mp3
Category:general -- posted at: 4:17pm CET

I det tolfte avsnittet försöker vi hitta fynd från gångna års NBA-drafter, och ser en del trender. Vi letar bland undervärderade Euroleague-spelare som draftats i andra rundan, och hittar bland annat NBA:s ende beprövade fladdermusfångare. Vi pratar om hur Warriors tagit hand om "unga arga män", och vi minns Latrell Sprewell som både spelare och strypare, och funderar på Monta Ellis karriär som mopedist. Via Udonis Haslem hittar vi de bästa odraftade spelarna och kröner Ben Wallace till kung i den kategorin. Vi försöker reda ut vad en "Diamond in the rust" egentligen är. Vi hittar några glue guys ur draften och tappar sen bort oss i räknandet av antalet vunna NBA-titlar. Forne sprinterkungen Carl Lewis flimrar förbi i tionde rundan innan vi avslutar med en hyllning till svenska draftfyndet Jeffery Taylor.

Direct download: 12._Diamant_i_rostiga_kallingar.mp3
Category:general -- posted at: 9:26am CET

1