Basketpodden

I det tjugofjärde avsnittet inleder vi med att såga Bruce Bowens prestationer i ESPN:s podcast NBA Lockdown, innan Magnus kortrapporterar från Basketligans slutspel, närmare bestämt kvartsfinalserien mellan Solna och Södertälje. Sedan går vi in i ett långt snack om de winning streaks som Miami Heat och Denver Nuggets befinner sig i. Vi noterar att San Antonio ser ut som det största hotet att förstöra båda lagens streak, och vi misstänker att gubb-Spurs och coach Popovich är rätt sugna på att bli streakbusters. Vi undersöker Nuggets och diskuterar ifall det måste vara en nackdel att inte ha någon go-to-guy. Hur viktigt är halvplansoffense i ett slutspel? Har Nuggets tillräckligt starkt defense för att hävda sig i andra och tredje rundan? Vi jämför också Miamis spel under streaken med Denvers spel och hittar en del beröringspunkter. Vi vänder ögonen mot March madness, collegebasketens slutspel, och pratar lite om talanger i den kommande draften i sommar. Vi snackar om att Lakers välkomnar Pau Gasol tillbaka i jakten på slutspelsposition och glider sen över till veckans stat, som är 16/1, och avslutar med en liten sorgesång över Minnesotas skadedrabbade säsong.

Direct download: 24._Spurs_vill_bli_streakbusters.mp3
Category:general -- posted at: 11:57pm CET

I det tjugotredje avsnittet inleder vi med en liten snabbkoll på Clippers situation, är LAC en contender på riktigt eller inte? Vi snackar Thunder vs Mavs och Cubans boo-beef med Derek Fisher, och fortsätter in på Miamis vinststreak. Vi glider via Miamis positionless basketball in på prat kring positionsindelning och ifall det är användbart på samma sätt som tidigare. Måste man ha en spelare som är minst 210 cm och som kallas center på plan? Är det bättre att prata om “roller” än om “positioner”? Hur har coach Spoelstra fått Miami-spelarna att köpa idén? Vi går vidare med Kobes skada, och var gränserna för fult spel går, och gläds åt att Lakers hittar sätt att vinna med annorlunda spel när Kobe missar matcher. Vi tittar på svenskarna och börjar med Jeffery och kollar hur hans rookiesäsong har varit och hur han rankas som hoppare. Jonas har fått ökad speltid och vi tittar på anledningarna till det, och upptäcker att Jonas är extremt genomsnittlig som NBA-forward. Vi presenterar varsin veckans stat, och avrundar med tips om matcher med Jeff och Jonas nästa helg.

Direct download: 23._Medel-Jonas_och_Hoppar-Jeff.mp3
Category:general -- posted at: 12:21am CET

I det tjugoandra avsnittet inleder Jakob med att berätta om lyckade värvningar av nyfrälsta i Malmö. Vi snuddar vid Monta Ellis hybristankar om drömmotstånd i slutspelet och glider vidare in i Lakers möjligheter att ta sig till slutspel och där få rätt motståndare i första rundan. Sen går vi in i huvudsegmentet som handlar om Sloan Sports Conference, ett konvent där statistiknördar, analytiker och visionärer träffas för att prata om hur siffror och analys kan utveckla NBA. Vi sammanfattar några av guldkornen därifrån, t.ex. att David Lee låter alla komma över tröskeln och att Larry Sanders är en ohyllad hjälte. Efter analysfestivalen går vi vidare med att lista NBAs 10 bästa spelare någonsin. Vi tycker ganska lika och det blir egentligen ingen stor debatt, snarare ytterligare en sågning av Wilt Chamberlains individuellt produktiva karriär. Efter topp-10-listan försöker vi sätta ihop vår drömfemma, men vi blir aldrig riktigt klara med hur man bäst får ihop ett lag av alla dessa stjärnor. Miami Heats pågående segersvit avhandlas och jämförs med de bästa sviterna i historien. Veckans statistiksiffra är 136.

Direct download: 22._Top_10_spelare_och_statistiknordar.mp3
Category:general -- posted at: 11:51pm CET

I det tjugoförsta avsnittet ska vi välja NBA:s fem bästa centrar genom tiderna, men dessförinnan hinner Jakob lära sig att man faktiskt kan heta Detlef, även om Detlof kanske är ett vackrare namn. När vi går igenom centerpositionen så utsätts vi för alla de frågor vi fått ställa oss på tidigare positioner, och här är det ännu hårdare konkurrens än tidigare. Det visar sig att vi dras åt att värdera vunna mästerskap och en bra inställning högre än individuella stats. När vi avslutar centersnacket med våra favoritcentrar så väljer två av oss centrar från ett land relativt nära Sverige. Med hjälp av Dennis Rodman kastar vi oss sedan in i den internationella politiken, och avhandlar såväl Dogge Doggelito som Kung Carl Gustaf innan vi är färdiga. Vi tar en titt på Thunders assiststatistik och ser nya mönster. Veckans statistiksiffra är 54 och får tillsammans med en halvsvensk triple double avrunda avsnittet.

Direct download: 21._C_och_Rodmans_basketdiktatur.mp3
Category:general -- posted at: 1:43am CET

1